Bolognesesaus

Besloten website

Bolognesesaus

maart 16, 2018 Hoofdgerechten Tussengerechten 0

Bolognesesaus
Auteur: 
Recipe type: Bijgerecht
Cuisine: Italian
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Bolognesesaus is één van de meest mishandelde sauzen in de keuken. Vaak wordt hij niet eens bereid, maar wordt hij zó uit een potje geblubd. Soms mag je van de fabrikant nog zelf vlees toevoegen, maar er zijn ook geheel 'kant en klare' sauzen te koop. Als de saus wel zelf wordt gemaakt, schijnt de bereider ervan te denken dat Bolognesesaus een snelklaar sausje is: gehakt aanbraden, uitje, tomaten erbij, even pruttelen en als de pasta gaar is is de saus klaar. Dat is geen Bolognesesaus, hoogstens een tomatensaus met vlees erdoor (is ook lekker hoor). Zie ookmijn blogpost.Een goede Bolognese saus moet minstens twee uur sudderen, maar acht uur mag hij ook op het vuur staan. Het resultaat is een compacte prut, die je bijna geen saus meer kunt noemen, met een héél geconcentreerde smaak. Je hebt dan ook maar weinig saus nodig voor een bordvol pasta. Een variant op de klassieke Bolognesesaus is dewildsaus à la Bolognese, die sneller klaar is omdat hij met vleesresten van wildbouillon wordt gemaakt.Laat je niet afschrikken door de lange bereidingstijd. De saus blijft zeker drie dagen goed in de koelkast, en laat zich goed invriezen. Maak dus een flinke hoeveelheid saus op een dag dat je daar de tijd voor kunt nemen, en geniet dan een paar maaltijden lang van spaghetti of macaroni met échte Bolognesesaus! Overigens kun je de pasta wel steeds het beste voor iedere maaltijd apart koken.Over pasta koken.Deze saus is heel vol van smaak, je hebt er dan ook weinig van nodig per portie. Voor 8 tot12 personen.
Ingrediënten
 • 150 gram Parmaham of andere rauwe ham
 • 150 gram wortel
 • 150 gram bleekselderie
 • 150 gram ui
 • 100 gram ontbijtspek
 • 600 gram rundertartaar
 • 2 eetlepels melk
 • 1,5 deciliter droge witte wijn
 • 6 deciliter runderbouillon
 • 1 blikje tomatenpuree (140 gr)
 • zout en peper uit de molen naar smaak
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 40 gram boter
 • eventueel ⅛ liter room
Instructies
 1. Hak rauwe ham, wortel, bleekselderie en ui fijn. Je kunt ook een hakmolen (een accessoire bij [staaf]mixers) gebruiken. Deze moet niet te lang draaien, want puree is niet nodig. Hak de verschillende groenten en de ham apart. Doe eerst de groenten in de blender, de ham als laatste. Doe alles in een kom en bewaar tot gebruik.Hak het ontbijtspek ook heel fijn.
 2. Verhit olijfolie in een ruime pan met dikke bodem tot de olie begint te dampen. Doe het groente/hammengsel in de pan, bak dit op hoog vuur lichtbruin terwijl je voortdurend roert (Italiaans roerbakken dus). Schep het mengsel uit de pan in een zeef om overtollig vocht en vet te laten uitlekken. Veeg de pan schoon met wat keukenpapier, doe dan de boter in de pan. Doe tartaar en ontbijtspek erbij als de boter bruin begint te kleuren maar nog niet heet is. Roer het gehakt los met een vork of houten spatel. Zodra het vlees zijn rauwe kleur heeft verloren gaat de melk in de pan. Blijf op matig vuur verhitten tot de melk geheel is opgenomen en verdampt. Giet dan de wijn in de pan. Blijf roeren tot ook deze vloeistof in rook is opgegaan. Doe nu de groenten terug in de pan, giet de bouillon erbij en roer de tomatenpuree erdoor. Breng aan de kook, zet de deksel schuin op de pan en laat nu deze saus op het allerlaagste pitje (eventueel met vlamverdeler) minstens twee uur heel zachtjes sudderen. Roer af en toe om. Als de saus klaar is, is bijna al het vocht verdampt of opgenomen in het vlees en de groenten. Proef pas aan het eind of er zout bij moet, want zowel ham als spek zijn gezouten. Als je dat wilt, kun je een kwartier vóór het serveren room door de saus roeren. De saus wordt daardoor wat milder van smaak, en iets meer vloeibaar. Als je de saus in lasagna wilt gebruiken, moet je de room weglaten.ServerenVaak wordt Bolognese saus bij spaghetti gegeven. Dat kan, maar ik vind deze saus het lekkerst bij rigatoni, geribbelde, iets gebogen macaroni waar de saus goed aan blijft kleven. Voor verse, zelfgemaakte pasta is deze saus minder geschikt. Daarbij serveer je roomsauzen.Parmezaanse kaas wordt altijd automatisch op tafel gezet. Deze Bolognesesaus heeft dat echter niet nodig. Proef eerst eens zónder kaas.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe: